top of page
Zoeken
  • zuydvertalingen

Internationale Moedertaaldag: taaldiversiteit wereldwijd vieren 

Hoi! Hello! ¡Hola! Salut! Misschien is een van deze talen je moedertaal of misschien heb je er wel een geleerd. Dat zou geen echte verrassing zijn. We zijn wereldwijd nog nooit zo met elkaar verbonden geweest. Daarom is het nu makkelijker dan ooit om een nieuwe taal te leren. Toch zal je moedertaal altijd een speciaal plekje hebben. Dit kun je vieren tijdens de Internationale Moedertaaldag. Maar wat is dat precies?  

  

21 februari werd door UNESCO, de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur uitgeroepen tot de Internationale Moedertaal dag om meertaligheid en taalkundige en culturele diversiteit te vieren. Het werd voor het eerst keer in 2000 georganiseerd. Nu wordt het ieder jaar wereldwijd gevierd.   

  

Op deze dag wordt taaldiversiteit dus in de schijnwerpers gezet, maar waarom is dat zo? Het beschermen van taalkundige diversiteit is om meerdere redenen heel belangrijk. Ten eerste is je moedertaal meer dan alleen een communicatiemiddel, want die beïnvloedt je cultuur en eigenlijk ook je identiteit. Talen helpen ook vaak tradities te bewaren.  

 

Bovendien worden er wereldwijd tussen de 6.000 en 7.000 talen gesproken. Dit lijkt misschien veel, maar er zijn ook veel talen die bedreigd worden. Het is moeilijk om precies in te schatten hoeveel talen bedreigd zijn of hoeveel er al zijn verdwenen, maar dit onderwerp is wel een paar keer onderzocht. Australische onderzoekers verwachten dat ongeveer 1.500 talen tegen het einde van de eeuw niet meer gesproken zouden worden.  

 

Verder is het ook cruciaal om taaldiversiteit te beschermen en te bevorderen. Dit is vooral noodzakelijk in het onderwijs, want wereldwijd heeft 4 op 10 leerlingen geen toegang tot lessen in een taal die ze begrijpen. Natuurlijk heeft dit negatieve gevolgen op hun leerproces, waarschuwt UNESCO. Meertalig onderwijs is daarom essentieel voor gelijke kansen.  

 

En hoe zit het met taalkundige diversiteit in Nederland? De officiële taal is natuurlijk Nederlands, maar er zijn ook andere talen die door de overheid worden erkend. Zo worden het Fries, Limburgs en Nedersaksisch als regionale talen erkend. Het Jiddisch en Sinti-Romanes worden ook als 'niet-regiogebonden talen’ erkend. Dit doet de overheid om taaldiversiteit aan te moedigen. Maastricht is een perfect voorbeeld van taaldiversiteit: naast het Nederlands spreken veel mensen Engels, Frans, Duits of nog andere talen. Deze taalkundige diversiteit heb je vast en zeker al opgemerkt als je door de straten van het stadscentrum loopt.  

  

Kortom, de Internationale Moedertaaldag is de perfecte gelegenheid om je moedertaal en taaldiversiteit wereldwijd te vieren. Het allerbelangrijkste is om nieuwsgierig te blijven, maar ook om je open te stellen voor andere talen en culturen. 

 

 Wat kun je doen op Moedertaaldag? Als je hierin geïnteresseerd bent, kun je bijvoorbeeld deelnemen aan activiteiten die elk jaar door UNESCO en andere organisaties worden georganiseerd.  

 

-Sara

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page