top of page
Zoeken
  • zuydvertalingen

Saint Patrick’s Day in MontserratOver de hele wereld vieren mensen deze feestdag, maar toch is dit overal verschillend. Ben je benieuwd hoe en waarom de bevolking van een klein eiland in de Kleine Antillen deze dag viert? Lees dan verder. 


Om deze traditie van Montserrat te begrijpen, moeten we even naar de geschiedenis kijken. Vanaf het koloniale tijdperk werd er jarenlang gevochten om macht op het eiland: in 1632 werd het uiteindelijk een Britse kolonie.


Veel Ierse immigranten kwamen naar het eiland en enkele decennia later werden Afrikaanse tot slaafgemaakte mensen naar het eiland gestuurd. Ook werden Ierse mensen hierheen gedeporteerd om op de plantages te werken. 

De Ieren op de plantages konden na zeven jaar rechten verwerven. Dit was voor de Afrikaanse tot slaafgemaakten echter niet mogelijk.


In 1768 besloten zij in opstand te komen. Saint Patrick’s Day was de perfecte dag hiervoor, omdat de Ieren afgeleid en dronken waren. Dit was de bedoeling, maar een Ierse vrouw hoorde de plannen. Het gevolg hiervan was dat negen mensen werden vermoord en nog eens dertig werdenopgepakt.


Hun leider genaamd Cudjoe werd ook vermoord en zijn hoofd werd in een boom gehangen als waarschuwing aan alle anderen die durfden te dromen van een vrij leven. 

Uiteindelijk werd in 1834 de slavernij afgeschaft: een belangrijk moment voor het eiland. Later, in 1885, werd Saint Patrick’s Day een officiële feestdag (of beter gezegd een 10-daagse feestweek) om de opstand te herdenken.


De eerste dag begint in het dorp ‘Cudjoe head’ (inderdaad vernoemd naar de leider van de opstand). Daarna zijn er verschillende festiviteiten, zoals: wandelingen, muziekoptredens, kunstexposities en goed eten. 17 maart is de laatste en belangrijkste dag: een grote parade met gemaskerde dansers, traditionele kleding en muzikanten vullen de straten.


De meningen verschillen over de aard van de viering: is het een belangrijke herdenking van de geschiedenis of is het simpelweg een feest, omdat we van feestvieren houden?  

Moeten we alle invloeden op het eiland vieren of sommige niet?  

Wie bepaald wat de juiste balans tussen het verleden en de toekomst is?  

De antwoorden op deze vragen zijn niet simpel, maar dat betekent niet dat we ze niet moeten stellen. 


-Karin

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page