We weten allemaal dat sommige mensen unieke fobieën hebben. Maar wist je ook al dat er mensen zijn die bang zijn voor lange woorden? Ja, echt waar! Gelukkig bestaat de Nederlandse taal voornamelijk uit korte woorden. Hoe ironisch het ook klinkt: als je hippopotomonstrosesquippedaliofobie hebt, jagen superlange woorden je de stuipen op het lijf!
Dit fenomeen ontstaat op verschillende manieren. Vroeger speelde bijgeloof bijvoorbeeld een enorm grote rol. Hoe beter je een lang woord kon lezen, hoe meer dit aantoonde dat je niet alleen geletterd, maar ook rijk was en hoe meer aanzien dit gaf. Vaak konden alleen rijke mensen lezen, arme mensen waren vaak analfabeet. Lange woorden gingen vroeger dus gepaard met status en macht.
Nu weten we dat hippopotomonstrosesquippedaliofobie een psychologisch fenomeen is en meestal tijdens de jeugd ontstaat. Tijdens de opvoeding van kinderen wordt vaak de methode van straffen en belonen toegepast. Als kinderen leren lezen, worden ze vaak verbeterd op hun uitspraak of articulatie. Kinderen kunnen hier onzeker door worden en later bijvoorbeeld gaan hakkelen bij het lezen.
Deze ervaring blijft een herinnering in het geheugen van de hersenen. Elke keer als er dus een bepaald (lang) woord voorbijkomt, dan triggert dit de hersenen en dan komen de herinneringen en gevoelens die in dat hersendeel opgeslagen zijn weer naar boven.
Als we hippopoto-monstro-sesquippedalio-fobie opsplitsen, komen verschillende woorden naar voren:
- hippopoto: een verbastering van het Griekse woord hippopotamus, dat nijlpaard betekent;
- monstro is een verbastering van het Latijn, namelijk monstrum, dat monster betekent;
- sesquippedalio is een verbastering van het Latijn, namelijk sesquipedalis en dit betekent lang of omslachtig;
- fobie is een verbastering van het Grieks, namelijk fobos, dat angst of bang betekent.
Kortom, hippopotomonstrosesquippedaliofobie is een eeuwenoud woord dat met de tijd mee is veranderd, maar waarvan de achterliggende betekenis nog altijd in volle glorie te herleiden is.
- Rosa & Vicky
Comments