Zoeken
  • zuydvertalingen

Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?


Een paar jaar geleden heb ik een boek cadeau gekregen met bovenstaande titel. De ondertitel is ‘Waarom we heten zoals we heten’. Dit boek is geschreven door Maarten van der Meer. Hij gaat (aan de hand van ontzettend grappige anekdotes) in op de herkomst van onze voornamen. Hij heeft het over de nieuwste namentrends, multicultinamen, celebritynamen, schaamnamen en nog veel meer. Van dit boek krijg je echt plaatsvervangende schaamte voor de ‘prachtige’ creativiteit waar mensen mee aan komen zetten. Het is bijna onmogelijk om te geloven dat de voorbeelden die hij noemt écht bestaan.

Zo is er een Duitse familie met zeven kinderen genaamd: Kellsaey Danica, Kevin Danny, Kenneth Dean, Korbin David, Kara Darlyn, Kerryn Debbie en Kayelean Darice. Zouden ze na de tweede geen spijt hebben gekregen? Zouden de ouders van bijvoorbeeld Mooi, Qwuality, Mayhem Eliza Chaos Kitty, Swastika en Feeërike nog steeds tevreden zijn over hun keuze? Zou Samson de Hond altijd blij zijn geweest met de combinatie van voor- en achternaam, laat staan Con Doomen? Shevernety J’Keela Dysha Yaheema Princess heeft nog twaalf broertjes en zusjes met namen die niet veel gemakkelijker, of korter, zijn. Zouden ze haar gewoon ‘Shev’ noemen? Tietje Wittenberg vertelt dat ze haar man bijna haar ex maakte toen hij tegenover zijn vrienden grapte dat hij de enige man is die met drie tietjes in bed ligt.

Er is veel onderzoek gedaan naar de resultaten van mensen met bepaalde namen. Zo blijkt dat je bij internetdaten beter Daan of Anne kunt heten dan Danny of Samantha. Daan levert namelijk een 38% grotere kans op succes, terwijl Danny met maar liefst -41% scoort. Een Duitse studente liet voor haar scriptie meer dan tweehonderd leraren een toets nakijken. Boven sommige exemplaren stond de naam Maximilian, boven andere Kevin. Het resultaat van het onderzoek was bijna ongelofelijk. Maximilian kreeg voor precies dezelfde antwoorden gemiddeld een kwart punt meer dan Kevin. Een lerares merkte op: ‘Kevin is geen naam, maar een diagnose’.

Om antwoord te geven op de titel: er was ooit een vrouw die een film keek waarin een glas chardonnay werd besteld. Ze dacht meteen ‘Als ik ooit een dochter krijg, noem ik haar Chardonnay’. Chardonnay’s tweede naam is overigens Mercedes, “omdat die er goed bij paste”. Zij wordt blijkbaar vaak gevraagd of haar moeder toevallig ‘Rosé BMW’ heet. Nu heb ik het ook niet altijd even makkelijk met ‘Teuntje’, vooral in het buitenland zit dit niet echt mee, maar na het lezen van dit boek klaag ik nooit meer!

#Namen #Voornamen #Duits #MaartenvanderMeer #Boek #Internetdaten #Vooroordelen #Impactvannamen

8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wij zijn ook actief op social media:

Zuyd Vertalingen maakt gebruik van de gratis ‘Academic Edition’ van Memsource.

  • Zuyd Vertalingen op Facebook
  • Zuyd Vertalingen op Instagram
  • Zuyd Vertalingen op LinkedIn